EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Суд повернув державі Запорізький титано-магнієвий комбінат

30 ноября 2021 - Администратор

Відповідне рішення суд апеляційний суд прийняв 30 листопада і воно набрало законної сили, повідомляє пресслужба Фонду держмайна.
До винесення рішення суду 49% ТОВ "ЗТМК" належало компанії "Толексіс Трейдінг Лімітед" (група компаній DF Group Дмитра Фірташа).

У Фонд держмайна запевняють, що рішення суду про повернення "ЗТМК" державі буде виконано найближчим часом.
Як повідомлялося, у серпні 2021 року Господарський суд Запорізької області за позовом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) в інтересах держави ухвалив рішення про повернення 49% ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат", які належали компанії Tolexis Trading Limited (група DF Group Дмитра Фірташа), у сферу управління Фонду державного майна.
Зокрема, суд встановив, що Tolexis Trading Limited після отримання у 2013 року частки новоствореного ТОВ "ЗТМК" не виконала взятих на себе зобов’язань щодо забезпечення $110 млн інвестицій в модернізацію підприємства впродовж 2013-2015 років.
Крім того, в суді булу доведено, що підприємство було передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, незважаючи на те, що частка держави в ТОВ "ЗТМК" становила 51%. Водночас цим менеджментом було розтрачено залучені $110 млн на погашення раніше створених заборгованостей ТОВ "ЗТМК" за енергоносії перед кредиторами, пов’язаними з Group DF. Пізніше ці кошти були виведені на рахунки офшорних фірм. Натомість на модернізацію підприємства було спрямовано лише 20 млн грн.
Директором ТОВ "ЗТМК" з 2010 року був Володимир Сивак. До цього Сивак обіймав посаду заступника голови правління – комерційного директора найбільшого виробника кальцинованої соди в Україні – "Кримського содового заводу", підконтрольного Group DF Дмитра Фірташа.
НАБУ затримало Володимира Сивака у вересні 2016 року за підозрою у розтраті 492 млн грн компанії-співвласника комбінату Tolexis Trading Limited, які мали піти на розвиток підприємства, а були витрачені на погашення його боргів, що компанія-інвестор мала зробити самостійно.
Проте Заводський суд Запорізької області у травні 2019 року ухвалив виправдувальний вирок у справі Володимира Сивака про розтрату 492 млн грн. У січні 2021 року рішенням Апеляційної палати ВАКС вирок суду першої інстанції залишено без змін, однак Верховний Суд на початку листопада скасував виправдальний вирок та скерував справу на новий апеляційний розгляд.
"Запорізький титано-магнієвий комбінат" є єдиним виробником губчастого титану в Європі. Його проектна потужність – 20 тис. тонн на рік, проте через знос виробничих фондів підприємство нині може випускати 10 тис. тонн губки. Джерело:
biz.censor.net

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!