EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

У категорії молочних товарів найчастіше підробляють вершкове масло

23 января 2018 - Администратор

В Україні, при виробництві молочних продуктів, не вдасться реалізувати повну заборону на використання пальмової олії.

Про це зазначила керівник відділу тестувань науково-дослідного Центру Незалежних Споживчих Експертиз "ТЕСТ" Ніна Кільдій, передає УНН.

"У нас ситуація така, якщо ми не можемо виконати вимоги одного закону, ми починаємо придумувати і вписувати вимоги до іншого закону. І, на жаль, виходить так, що боротьба з порушеннями часто закінчується саме на папері. Тому що приймаються правильні, в загальному -то, вимоги, тому що в молочних продуктах традиційного асортименту і не повинно бути рослинних жирів, в тому числі і пальмової олії. У законі про молоко так і було написано, там уже була заборона на використання будь-яких немолочних жирів. Не має значення, пальмова олія, кокосове масло, маргарин, будь-який інший замінник, це і так було вже заборонено", - додала вона.

Пані Кільдій зазначила, що контроль виробництва українських молочних продуктів в Україні здійснюється Держспоживслужбою і низкою громадських організацій, в тому числі і НДЦ НСЕ "Тест". Порушення трапляються дуже часто, додала експерт.

"Якщо говорити, наприклад, про вершкове масло, яке є жирним продуктом, там високий вміст жиру спочатку, і там є великий економічний інтерес фальсифікувати цей продукт, там частка підробленого масла становить 60%. В інших продуктів харчування це може бути і 30%. тобто це дійсно дуже високий відсоток фальсифікації молочних продуктів", - розповіла Кільдій.

Експерт зауважила, що у категорії молочних товарів найчастіше підробляють вершкове масло.

"Масло — це заміна жиру. Тобто, молочний жир замінюють якимось іншим жиром, дешевшим. Чим продукт сам по собі жирніший, тим більше виробник може заощадити. Жирність молока — 2,5%, сметани — близько 20%, вершкове масло — це вже 72,5%. тобто, звичайно, чим жирніше продукт, тим чисто економічно доцільніше для недобросовісних виробників робити фальсифікат", — пояснила вона.

Пані Кільдій додала, що на сьогодні вітчизняний покупець не захищений від придбання фальсифікату. При чому, мова йде як про товари внутрішнього виробництва, так і зарубіжних.

Як повідомлялося раніше, протягом сезону 2017/18 Україна імпортовала близько 78 тис. тонн пальмової олії, що є найбільшим показником за останні сім сезонів.

agro-business

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!