EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Україна наповнила Європу дешевою малиною

11 января 2018 - Администратор

Україна залила Європу найдешевшим у світі малиновим концентратом. Про це розповідає відомий експерт плодово-ягідного ринку, партнер фірми «ФруТек» Олег Босий, передає propozitsiya.com.

Водночас експорт замороженої малини до Європи за останні 5 років зріс у 52 рази. Вражаючого прогресу вдалося домогтися і по суниці: як нагадує О. Босий, ще 3-4 роки тому Україна імпортувала багато цієї ягоди в замороженому вигляді, а зараз є нето-експортером майже всіх видів замороженої продукції.
«Ціни на малину, так само, як і на смородину, - найнижчі за останні 5-6 років: наприклад, малину в 2017 р. віддавали і по 10-12 грн/кг. Але саме завдяки цьому проекти з вирощування цих ягід на переробку, насамперед на заморожування, зараз досить прибуткові», - розповів Олег Босий.
Таких успіхів, як зазначив експерт, вдалося домогтися передусім за рахунок господарств населення. За оцінками О. Босого, вони зараз вирощують 86% суниці і 92% малини в Україні. «По цілій низці культур господарства населення досить конкурентні, насамперед там, де висока (60-70%) частка ручної праці в собівартості сировини.
Низькі ціни на малину змусили багатьох переживати: чи не виникло перевиробництво цієї сировини? Однак Олег Босий відзначає, що крім вигідності проектів з вирощування малини на переробку попит стимулює ще й недовантаження потужностей з заморожування в Польщі. «Між ними існує конкуренція, дехто переконався, що не зможе завантажити потужності й наполовину, а перенести виробництво в Україну не так просто», - пояснює експерт.+

Втім, він вважає, що низькі ціни на малину змусять частину господарств населення переключитися з малини на лохину. Тим більше, що ціни на останню значно привабливіші і поки що тримаються на місці. «Ми на 2017 р. прогнозували зниження мінімальних оптових цін на лохину з 80 до 60 грн/кг, але цього не сталося завдяки підприємливим білорусам, які перепродували товар до Росії», - зауважив Олег Босий.

©Пропозиція

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!