EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Україна тимчасово втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу. У НБУ назвали причини

21 января 2022 - Администратор

Україна втратила можливість залучати зовнішній капітал унаслідок стресової ситуації на ринку зовнішніх запозичень через зростання геополітичної напруги. Про це під час пресбрифінгу з монетарної політики розповів директор департаменту відкритих ринків Національного банку Олексій Лупін.

За його словами, геополітика спричинила зростання премій за ризики українських цінних паперів як на зовнішніх ринках, так і на внутрішніх.
"Причому на зовнішніх ринках прибутковість українських ОВДП досягла стресових рівнів, двозначних. І, на жаль, тимчасово Україна втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу", – повідомив Лупін.
За його словами, внутрішній ринок значно краще пережив ці події. Так, 19 січня спостерігалися пікові ставки на вторинному ринку облігацій внутрішньої держпозики зі ставкою 16-17%.
"Якщо порівнювати з березнем 2020 року, то там були пікові угоди на вторинному ринку держоблігацій за ставкою 20-25%", – додав він.
Лупін також наголосив, що тому інвестору, який хоче купити ОВДП, немає сенсу брати участь у первинних аукціонах. За його словами, значно дешевше зараз купити на вторинному.
"Але ми вважаємо, що це тимчасове явище, і після деескалації прибутковості зрівняються на вторинному та первинному ринку. І, відповідно, Мінфін зможе залучати гривню на аукціонах", – пояснив він.
17 грудня 2021 року вартість українських цінних паперів різко впала після того, як Росія передала США та НАТО документи зі своїми вимогами.
13 січня 2022 року ринок українських єврооблігацій обвалився, падіння сповільнилося лише до понеділка, 18 січня.
19 січня 2022 року котування українських облігацій зовнішньої держпозики відновили зростання.
https://finance.liga.net

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!