EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Україна увійшла до трійки найбільших експортерів меду в світі

14 августа 2018 - Администратор

За даними міністерства економіки, у 2017 році Україна експортувала меду на 133,7 мільйона доларів, а збільшення продажів за кордон у валюті склало 37,5%. Загалом країна експортувала 67 тисяч тонн продукту.

За перші п'ять місяців 2018-го експорт меду склав 33,9 мільйона доларів. Тому експерти прогнозують, що за результатами цього року показник 2017-го повторити не вдасться.

Лідером із закупівель українського меду називають ЄС, країни якого купують більш ніж половину всього експорту.

У цьому році в десятку найбільших покупців меду з України загалом увійшли ЄС, США, Туреччина, Ізраїль, Лівія, Швейцарія, Японія, Марокко, Ірак та Саудівська Аравія.

Саме у ЄС найбільшими покупцями минулого року були Німеччина, Британія та Франція, а цього - Німеччина, Польща та Бельгія.

Україна вичерпала першу частину безмитної квоти на експорт меду до ЄС, передбачену угодою про асоціацію, за десять днів 2018 року.

З 1 жовтня бджолярі матимуть змогу скористатись другою частиною квоти на пільговий експорт до ЄС. Загальна безмитна річна квота складає 7 900 тонн на рік.

Національний консультант продовольчої й сільськогосподарської організації ООН Анна Бурка розповіла, що у 2017 році Україна увійшла у трійку найбільших продавців меду, постачаючи у загальному обсязі 10% світового експорту.

Лідером серед світових експортерів меду є Китай з часткою 19%, за ним ідуть Україна та Аргентина з майже рівною часткою - по 10%.

Заступник міністра агропромислової політики та продовольства Максим Мартинюк повідомив, що в Україні налічується близько 400 000 пасічників. Сумарно вони виробляють понад 80 тисяч тонн меду на рік.

У 2017 році виробництво меду могло бути навіть більшим, адже тільки на експорт пішло 67 тисяч тонн.

Внутрішній ринок меду оцінюють у 20-30 тисяч тонн на рік.

Серед можливих причин зменшення експорту меду 2018-го називають масову загибель бджіл.

Цього року українська медова галузь зіткнулась з цією серйозною проблемою. Тільки за офіційними даними, навесні і на початку літа постраждали 1 408 пасік та повністю загинули 12 800 бджолосімей.

Масову загибель бджіл у травні-червні 2018 року по всій Україні спричинили пестициди, якими аграрії обробляли поля.

Ще одною причиною сповільнення українського експорту стало падіння вартості продукту на світових ринках.

agroconf.org

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!