EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Українці поєднали IT та вирощування полуниці на міні-фермах

11 мая 2017 - Администратор

Сім’я Петренків створила «каркасні теплиці» для цілорічного вирощування полуниці та поліпшення виробництва ягід за допомогою IT-технологій, пише hromadske.ua.

Сімейний стартап UA BERRY розробили колишній інженер Володимир Петренко разом із сином Олексієм.

Вивчивши іноземний досвід і застосувавши власні інженерські знання, Володимир створив «каркасні теплиці» для цілорічного вирощування полуниці. У результаті вийшла міні-ферма, що має площу лише 3 кв. м, автоматичну терморегуляцію та полив.

Олексій же працює над автоматикою, що додається до каркасних конструкцій, тобто створює електронні системи, які самі поливають рослини і дають їм необхідну кількість добрив.

В основі цього ягідного стартапу лежить програма, яка керує процесом вирощування і аналізує його. Участь людини у роботі міні-ферми стала мінімальною. А постійне відслідковування даних дозволило щоразу зменшувати витрати та отримувати кращий врожай.
За словами розробників, такий механізм зробить маленькі фермерські ініціативи прибутковими. Із командою програмістів Олексій Петренко також розробив «аграрний додаток» для Android. У майбутньому сміливі розробники не збираються обмежуватися лише полуницею: подібні програми можна створювати для вирощування будь-яких рослин. UA BERRY набагато дешевша за іноземні аналоги. Зараз її виготовляють виключно для «аграрних любителів» і дрібних бізнесменів.

Основна мета новаторів — вивести вирощування ягід на абсолютно новий технологічний рівень, де участь людини практично зведено до нуля. А врожайність з одного квадратного метра в кілька разів вище, ніж на звичайній грядці.

«Спорудження однієї такої теплиці коштує 8 тис. грн. Із 3 кв. м за цикл цвітіння можна зібрати 66 кг ягід. Таким чином, інвестиція здатна себе окупити лише за півтора роки», — розповідають фермери.
Автоматика проекту UA BERRY для великих тепличних господарств нині уже стоїть в Київській та Вінницькій областях. Але далеко не кожен фермер може дозволити собі повну комплектацію обладнання, необхідного для інтенсивного вирощування ягід.

І хоча зараз проект не отримав прибутку, пропонуючи свій продукт фактично за собівартістю, Володимир та Олексій розуміють, що вони інвестують в майбутнє. Тому хочеться вірити, що і в Україні, де є і чорнозем, і сприятливі кліматичні умови, і сучасні агротехнології, невдовзі полуниця буде вирощуватись цілий рік.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!