Внаслідок регіональних змін клімату, зокрема, зниження вологості, українські аграрії збільшуватимуть посівні площі під сорго.
Про це заявив голова Ради директорів KSG Agro Сергій Касьянов під час науково-практичного семінару «Сорго Дніпропетровщини», передає прес-служба компанії.
Якщо раніше сорго розглядали в основному як сільгоспкультуру для потреб тваринництва, то тепер на неї роблять ставку аграрії, як для задоволення попиту всередині країни, так і для експорту.
«З точки зору експорту найбільш перспективний китайський ринок. Китай в великих обсягах імпортує цукровий сорго - і для кормів, і для виробництва альтернативного палива - біоетанолу», - зазначив генеральний директор ТОВ «НВО «Укрсорго» Ярослав Бардин.
За його словами, з зернового сорго значно більший вихід крохмалю (70-74%), ніж, наприклад, з кукурудзи (67-72%). А в цукровому сорго - комплекс цукрів у соку стебел, тому більший вихід спирту.
«За цією культурою майбутнє виробництва біоетанолу. Якщо використовувати крім стебел ще й зерно на виробництво біоетанолу, можна отримати до 7 тис. л/га в рік. До того ж сорго може рости в степовій і лісостеповій зоні, даючи високі врожаї», - зазначив аграрій.
Основна перевага сорго - невибагливість до вологи, що особливо важливо в умовах центральної України, яка частково належить до зони ризикованого землеробства.
«Сорго - це прекрасна альтернатива багатьом традиційним культурам. Не випадково за обсягами вирощування воно займає 4-е місце в світі після пшениці, кукурудзи і рису. Скажімо, за енергетичною цінністю зерно і зелена маса сорго нічим не поступаються кукурудзі, а за кількістю протеїну навіть перевершують її. Важливо, що сорго менш вологолюбиве і більш посухостійке, ніж кукурудза. Розширюючи посіви сорго, ми отримуємо цінну кормову культуру для вирощування свиней» , - зазначив голова ради директорів KSG Agro Сергій Касьянов.
Він зазначив, що в нинішньому сезоні в партнерстві з НУО «Укрсорго» KSG Agro посіяла 617 га сорго і в майбутньому планує розширювати посівні площі. Йдеться про зерновий сорго: білому для виробництва крупи і червоному - для комбікормів. Збір врожаю почався в кінці вересня.
agro-business.com.ua
[Світлина від Спілка роботодавців Дубенщини.]