EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Українські сади радикально змінюються заради експорту

15 июля 2019 - Администратор

Традиційний асортимент, з якого створювалися сади в Україні, не був з самого початку орієнтований на експорт, тому більшість виробників зараз переорієнтовуються.

Про це розповів селекціонер ягідних культур, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України Олександр Ярещенко, повідомляє Seeds.

«На ринках країн потенційних, чи вже існуючих імпортерів української продукції очікують той затребуваний асортимент, який відомий і добре продається на їхніх ринках. Особливо це чітко видно по яблуку. І якраз азіатський регіон вимагає певних сортів, це сучасні сорти Гали Фуджі, Ред Делішес і т.д.», — розповів Олександр Ярещенко.

За його словами, традиційний асортимент, з якого створювалися сади в Україні, не був з самого початку орієнтований на експорт. У нас були більш традиційні сорти, і всі вважали: внутрішній ринок – і більше нічого нам не потрібно. Тому більшість виробників зараз переорієнтовуються. Планують закладання насаджень з розрахунку на експорт. Чітко під конкретні країни, заводи. Це перша позиція.

«Наступна (позиція) більше стосується сортів ягідних культур. Коли ми говоримо про експорт саме свіжої продукції, не заморозки – далеко не всі сорти, особливо вітчизняного асортименту, на жаль не відповідають цим досить жорстким вимогам», — підкреслив досвідчений селекціонер.

Як повідомив експерт, ягода досить довго перебуває в дорозі, і тільки кращі сорти світової селекції придатні для експорту ягідних культур в свіжому вигляді. Особливо це стосується більш м’яких ягід, таких як суниця, малина, ожина і т.д. Тому є два основних напрямки, які дозволяють вирішити цю проблему. Перший – реєстрація в Україні кращих сортів світової селекції, які стають офіційно доступними для українських виробників.

«Інший напрямок, з моєї точки зору найбільш стратегічно правильний – це створення власного інноваційного продукту. Власних сортів, які б відповідали сучасним вимогам до ягідної продукції і були експортно та комерційно конкурентоспроможними», — наголосив Олександр Ярещенко.

AgroReview

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!