EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Український пивоварний ячмінь користується попитом за кордоном

13 октября 2017 - Администратор

У минулому році компанія Carlsberg Ukraine використовувала сукупно більше 85 тис. тонн солоду і ячменю.

Зазначається, що пивоварний ячмінь ― це досить нішева культура. В Україні його вирощують в 13 областях, що обумовлено кліматичними умовами, які дозволяють вирощувати сировину потрібної якості. В основному даною культурою займаються середні і малі фермери, попередньо укладаючи форвардні контракти з переробниками ― виробниками солоду. Більше того, для великих холдингів культура не цікава через особливості її збуту.

Для того, щоб пивоварний ячмінь був придатний для варіння пива, фермер повинен зберігати технологію вирощування та основні вимоги: ферментативна, вміст крохмалю, низький вміст білка, відсоток зерна і оболонки і так далі. Посів дає можливість отримати прибуток не стільки від кількості, скільки від якості і ексклюзивності товару. Тому виробляти пивоварний ячмінь набагато складніше, ніж фуражний.

Проте, це окупається з економічної точки зору: вирощувати пивоварний ячмінь на 40-50% рентабельніше, ніж інші сільськогосподарські культури.

На таку рентабельність можуть розраховувати фермери, які вирощують пивоварний ячмінь на професійно якісному рівні. На сьогодні вимоги державних стандартів на пивоварний ячмінь (ДСТУ) набагато нижчі реальних вимог, що надходять від галузі. Завдяки високо конкурентному середовищу, а також високим вимогам до якості зерна, які задають великі українські пивовари, український пивоварний ячмінь користується попитом і в інших країнах.

Останнім часом спостерігається нарощування експорту: в Голландію, Румунію, Велику Британію, країни СНД, Африки та Азії. Більше того, в 2017 році квота на безмитний експорт ячменю була виконана задовго до закінчення календарного року.

«На відміну від інших культур, схильних до впливу кон'юнктури світових ринків, пивоварний ячмінь має досить стійкий внутрішній попит. Щоб зварити 10 літрів пива, необхідно 2 кг пивоварного ячменю. А ми майже на 100% використовуємо український продукт, і в великих кількостях. Отже, якщо обсяги нашого виробництва зростатимуть, аграрії будуть отримувати стабільні економічні результати», ― зазначив Євген Шевченко, генеральний директор компанії Carlsberg Ukraine.


Agravery

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!