EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Українським аграріям рентабельно вирощувати імбир

18 июля 2018 - Администратор

У вітчизняних аграріїв поки ще немає досвіду вирощування імбиру в промислових масштабах.

На думку експертів, цю культуру цілком можливо вирощувати в Миколаївській, Херсонській та Запорізькій областях та ще й отримати високий прибуток, пише superagronom.com.

Індія, Китай, Непал, Нігерія, Таїланд та Індонезія є провідними країнами-імпортерами імбиру. Але на відміну від інших тропічних прянощів він може виростати при різноманітних агрокліматичних умовах. Кращим ґрунтом для обробітку імбиру є пухкий суглинок, багатий гумусом. Вирощують цю рослину як при зрошенні, так і на богарі.

За словами спеціалістів, імбир — культура не вибаглива. Окрім цього, ця рослина на півдні України поки що не буде мати ні шкідників, а ні хвороб. І це дуже великий плюс, бо не потрібно обробляти імбир у процесі вирощування хімічними препаратами.

Серед складнощів вирощування культури — вегетаційний період, який складає 5-6 місяців, а щоб отримати корінь достатнього розміру, потрібно 8-9 місяців. Для вирішення цієї проблеми можна спробувати починати вирощувати розсаду імбиру з перших чисел лютого. Тільки в цьому випадку можливе отримання якісного врожаю до середини вересня.

Іншим варіантом вирішення може стати культивування японського імбиру Міога, період вегетації якого складає біля 100-120 днів, різновид є морозостійким, тому витримує до мінус 25°С.

В Китаї проблему довгого вегетаційного періоду вирішили за допомогою використання теплиць. Якщо рослина не встигає дозріти у зв’язку з погодними умовами за рахунок таких теплиць можна зберегти необхідне тепло.

Окрім цього, рослина імбиру, вимагає часткового затінення від впливу прямого сонячного світла. В різних країнах цю проблему вирішують по різному. В Австралії у комерційних умовах для затінення 30-50% міога досягається з використанням штучної тіні за допомогою трикотажної зеленої тканини, яка притіняє ще молоду розсаду. В Індії при вирощуванні імбиру справжнього затінення дають рослини, які вирощують між грядами розсади імбиру. Для затінення частіше за все висаджують Каян, або Голубиний горох.

Штучне розведення культури призвело до того, що рослина імбиру не здатна дати повноцінного насіння. Саме тому, технологія вирощування імбиру передбачає розмноження поділом кореневища. Придбати посадковий матеріал нескладно, це можна зробити в продовольчому магазині, або на ринку. В Україні імбир в спеціалізованих інтернет-магазинах буде коштувати біля 150 грн за кілограм, а ось міога буде коштувати 150 грн за один корінь, та й посадковий матеріал міоги можна купити тільки навесні.

Вирощування імбиру являє собою гарну бізнес-ідею для півдня України. Ця рослина вдало підходить для того, щоб заробити на ньому у вигляді додаткового заробітку. Вирощування на великих площах не має сенсу. Тому значних за обсягом продажу конкурентів бути не може. Незважаючи на те, що купують його в невеликих кількостях, Імбир користується сьогодні високим попитом.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!