EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Україну чекає продовольча криза

22 ноября 2021 - Администратор

В Україні зафіксували значне подорожчання низки продовольчих продуктів, зокрема соціальних. Така диспропорція цін може спровокувати настання не лише енергетичної, але й продовольчої кризи. Таку думку висловила віцепрезидентка НААН, академік Ануш Балян, пише agronews.ua.

На думку науковиці, виробникам через енергетичну кризу доводиться підвищувати ціни, і дехто грає на спекулятивних опціях.
«Кілограм гречки вже здорожчав на 17,5%, рису — майже на 28%, манної крупи — на 17,3%. На 20-22% зросла вартість хліба. Сезон цукроваріння лише розгортається, а вартість цукру вже підскочила на 27-30%. До 45-50 гривень за десяток зросла вартість яєць у магазинах, і це тільки проміжний показник. Але і цей стрибок не настільки разючий, як ціни на олію, яка здорожчала на 67%», — зазначила експертка.
На її думку, низку вітчизняних харчових продуктів переважно вивозять за кордон, і це також зумовлює підвищення цін на внутрішньому ринку. Зокрема, Україна експортує близько 80 тис. т. меду, що становить понад 90% від його виробництва. Відтак вартість цього продукту для українців сягнула 400 грн за 1 л.
«Ми, аграрії, переймаємося тим, щоб на тлі здорожчання електрики та газу прийдешня зима ще й не була голодною. Насамперед для українців, чиї доходи вже з’їдають ціни, що стрімко зростають», — резюмувала віцепрезидентка НААН.
agronews.ua

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!