EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

В окремих регіонах України 50% полів сіють соняшником

24 апреля 2018 - Администратор

Українські аграрії у 2018 році планують засіяти соняшником на 300 тис. га менше, ніж торік. Очікується, що загальна площа складе приблизно 5,6 млн га, з яких перший мільйон гектарів практично засіяний.

Проте історія спостережень демонструє стійку тенденцію до нарощення площ під культурою, розповів на прес-ланчі в Українській зерновій асоціації Володимир Топчій, директор департаменту землеробства Мінагрополітики.

«В розрізі територій є регіони, де насичення соняшником посівних площ відбулось раніше, є такі, де спостерігається перенасичення, — говорить фахівець. — Є регіони, що взагалі перейшли «червону межу», там соняшник займає 40, а то й 50% в структурі посівів».

До того ж, клімат міняється. Якщо 10 років назад не можна було уявити, що на Поліссі сіятимуть соняшник, то зараз він там займає до 7% в структурі посівних площ. І агрономи говорять, що є великий запас для нарощування виробництва.

Разом з розширенням посівів збільшуються й потужності переробки соняшнику. Щороку будується та вводиться в експлуатацію 1 млн тонн потужностей нових заводів. Розширюється й географія їх розташування — до центру і вище на північ.

«Так, соняшнику сіють значно більше, але й технологія міняється», — говорить Топчій. Середня врожайність олійної зараз перевищує нереальні раніше 2 тонни з гектара. Є області, де отримують в середньому 2,7 тонн.

«Це не просто бездумне культивування. Багато змін відбувається в технології вирощування. Агрономи переймають кращі світові практики, балансують мінеральне живлення. В кінці кінців аграрії самі розуміють, що зловживання соняшником матиме для них негативні результати», — підсумував Топчій.

Нагадаємо, за прогнозами аналітиків, є всі передумови, що посіви соняшнику проб’ють «стелю» в 7 млн га. Одна із причин такої тенденції — висока маржинальність культури. За підсумками 2017 року рентабельність соняшнику становила не менше 60%.

ІЦ УАК за матеріалами AgroDay

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!