EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

В Україні не зможуть виробляти шампанське

27 января 2017 - Администратор

Уряд підтримав проект закону у сфері охорони прав інтелектуальної власності, розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України. Законопроект визначає новий порядок правової охорони географічних зазначень.

Про це повідомляє прес-служба МЕРТ.

Так, згідно, з проектом закону географічне зазначення - це географічне найменування місця (регіону або населеного пункту), з якого походить товар. Як правило, такий товар має особливу якість, репутацію чи інші характеристики, зумовлені головним чином географічним походження. При цьому хоча б один з етапів виробництва, або переробки товару здійснюється на визначеній географічній території. Назви таких товарів захищаються законом в системах національного та міжнародного права.

Всесвітньо відомими назвами, які захищені, зокрема, і правом ЄС є “шампанське” (ігристе вино, вироблене з винограду, який росте у французькому регіоні Шампань) або “коньяк” (бренді з білих сортів винограду, який виробляєтсья у французькому муніципалітеті Коньяк, регіон Нова Аквітанія). Інші винороби (наприклад, з Італії чи інших французьких регіонів) не мають права виробляти вина під назвами “шампанське” або “коньяк”.

Законопроект, запропонований МЕРТ, передбачає впровадження європейських умов та механізмів охорони географічних зазначень в Україні.

“Виробник, який вкладає кошти в підвищення якості та розвиток бренду, повинен бути впевнений, що його товар захищений від підробок. Наприклад, Моршинську мінеральну воду не можна виробляти у Польщі, а ніжинські огірки - у Словаччині", - коментує заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Тітарчук.

Так само українські виробники не зможуть виробляти сири “фета” чи “камамбер”, напої “кальвадос” чи “чеське пиво” і т. ін. Повний перелік захищених географічних зазначень викладено в Додатку ХХІІ до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Разом з тим, статтею 208 цією Угоди встановлено перехідний період щодо використання певних географічних зазначень ЄС для позначення та презентації подібних продуктів, які походять з України.

Законопроект забезпечує виконання зобов’язань України за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС у частині узгодження вимог законодавства України щодо правової охорони географічних зазначень із правом Європейського Союзу. Найближчим часом проект закону буде передано на розгляд Парламенту.

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!