EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

В Україні спостерігається дефіцит якісного борошна

9 декабря 2021 - Администратор

В Україні уже спостерігаються перші ознаки дефіциту якісного борошна для випікання хліба і хлібобулочних виробів: борошномели попереджають, що вже найближчим часом і вони матимуть проблеми із нестачею якісної сировини.

У зв’язку із цим, зокрема, хліб в Україні дорожчатиме, повідомляє Укрінформ.
Зауважується, що у поточному році українські аграрії встановили урожайні рекорди, як за загальним обсягом вирощених зернових і олійних культур, так і за валом пшениці: 32,2 млн тонн в бункерній вазі (30-31 млн тонн після очищення).
Однак, за підрахунками експертів, лише 13-13,5 млн тонн із намолоченої цього року пшениці – придатне для виробництва борошна продовольче зерно, решта – фураж.
Директор Громадської спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський розповів, що через погодно-кліматичні умови якість пшениці нижча від минулорічної.
«Й особливо це стосується найбільш "ходового" для галузі збіжжя другого класу. Якщо минулого року частка продовольчої пшениці сягала 65-70% вирощеного врожаю (24,88 х 0,7 = 17,42 млн тонн), то цьогоріч – лише 42-45% (32,2 х 0,45 = 14,5 млн тонн). І йдеться, нагадаємо, про обсяг неочищеного зерна. З урахуванням "відсіву" при очищенні цьогорічні обсяги продовольчої пшениці навряд чи перевищують 13,5 млн тонн (у тому числі, борошномельної – трохи більше 6 млн тонн)», – заявив фахівець.
За його словами, для повноцінного забезпечення хлібопекарської галузі упродовж нинішнього сезону борошномели мають переробити приблизно 3,5 млн тонн такого зерна. А, за оцінками консалтингових компаній, нині вільні, не законтрактовані на експорт, обсяги сировини належної якості не перевищують 1,5 млн тонн.
agro-business

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!