
«Ми зберемо всіх, хто вирощує і переробляє стевію і допоможемо їм вийти на зовнішні ринки», - говорить він.
Очікується, що це допоможе зробити якісний ривок у розвитку нішевого виробництва, адже стевію вирощують переважно дрібні фермери. Їм дуже важко впровадити необхідні міжнародні стандарти і пройти низку бюрократичних процедур, щоб почати експорт.
Стефанюк зазначає, що попит на стевію дуже високий, зокрема, в Європейському Союзі. Якісний лист за кордоном готові купувати дорожче $ 10 тис. за тонну.
Зараз в Європі переробкою цієї рослини займається лише Іспанія. Там випускають шоколад зі стевією і експортують його в 22 країни. Крім того, Нідерланди почали займатися вирощуванням насіння.
«До мене звертаються багато потенційних покупців з ЄС. Також починаємо поставляти продукцію з стевії в Ізраїль. Зацікавлений у майбутній співпраці Китай і В'єтнам», - ділиться Стефанюк.
Звичайно, вирощування та переробка стевії - досить трудомісткий процес. Необхідно вкласти чималі кошти в теплиці, краплинне зрошення, сушку, розфасовку.
За словами Стефанюка, стевія здатна принести агровиробнику до $ 270 тис. з гектара.
Ринок стевії в Україні експерт оцінює приблизно в 40 тонн сухого листу щорічно.
Стевію (інша назва солодколистник) широко вирощується задля його солодкого листя. Як підсолоджувач та цукрозамінник, смак стевії має повільніший початок і смакує довше, ніж цукор, хоча у високих концентраціях деякі з екстрактів можуть мати гіркуватий або схожий на лакрицю після смак.
agro-business