EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

В Україні зміниться маркування продуктів: коли запрацюють нові правила

11 декабря 2018 - Администратор

У Держпотребслужбі розповіли про вимоги до виробників

В Україні запрацюють нові правила маркування продуктів – відповідний законопроект № 8450 вже прийняла Верховна Рада. Документ повинен вступити в силу через півроку після опублікування, тобто в червні-липні 2019 року.

Нововведення покликані захистити споживачів від обману, оскільки зараз вказаний на упаковці склад часто не відповідає змісту.

Киянка Людмила Давиденко дуже уважно ставиться до складу продуктів через стан здоров'я.

"Наприклад, жирний сир не можна. Хотілося б сир взяти, але я боюся його брати. Я не знаю, що там", - ділиться побоюваннями Людмила.

Крім того, що склад викликає сумніви, його ще й неможливо прочитати - шрифти на упаковках занадто дрібні.

Експерт з безпеки продуктів Максим Несмєянов розповідає, що найбільше обману в маркуванні саме молочної продукції. Наприклад, на пачці вершкового масла вказані цілих три терміни придатності.

"Є 35 днів температурний режим, є зберігання 60 днів, а є 75. Ось як визначити, скільки це масло зберігається?", - дивується фахівець.

А ось через те, що на заморожених морепродуктах не вказують масу льоду, покупець може переплатити до 40% відсотків вартості. А чи була риба повторно заморожена, дізнатися неможливо, тому що діючі норми не передбачають таких попереджень.

"При повторній розморожуванні якісні характеристики продукції падають. Споживач повинен знати, що він купує", - говорить Несмєянов.

Щоб зробити зміст товарів зрозуміліше для споживачів, в Раді прийняли закон про нові правила маркування продуктів. Перш за все на етикетках збільшать шрифт.

"Інгредієнти, які можуть викликати алергічну реакцію, повинні маркуватися з певним виділенням. Або кольором, або жирним шрифтом", - зазначає голова Держпродпотребслужби Володимир Лапа.

Крім того, тепер дистриб'юторів змусять інформувати, чи був продукт попередньо розморожений, а також детально розписувати харчові добавки.

За порушення нових правил маркування виробника чекає штраф від 20 тисяч гривень.

"У виробників буде можливість реалізовувати на ринку продукцію зі старим маркуванням. Зроблено перехідний період - три роки після вступу в силу закону", - зазначив Лапа.

Такий термін вибрали, щоб виробники встигли повністю перейти на нове маркування і не закладали витрати на нову упаковку в вартість продуктів.

Нагадаємо, фахівці продринку говорять, що закон про маркування продуктів потрібне, але працювати буде в основному на зовнішньому ринку, куди хочуть пробитися наші виробники, а ось на внутрішньому ринку все буде залежати від дієвості контролю. Поки експерти вважають контроль недостатнім.

ukr.segodnya.ua

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!