EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Верховна Рада може заборонити продавати домашнє м'ясо

21 марта 2018 - Администратор

Якщо законопроект ухвалять – м'ясом та салом не можна буде торгувати з 2020 року.

Аграрний комітет Верховної Ради рекомендував народним депутатам прийняти законопроект про заборону продажу домашнього м'яса та сала, отриманих в результаті забою вдома, а не на сертифікованих забійнях.

Якщо парламент ухвалить законопроект №7489 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів стосовно забезпечення простежуваності» , заборона діятиме з 1 січня 2020 року.

Так, в частині 2 та 5 статті 34 закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» автори пропонують викласти в такій редакції:

«Забороняється здійснювати забій свійських тварин, а також забій свійської птиці, кролів, нутрій не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл. Ця норма не стосується забою свійських тварин в обсягах, що не перевищує забій десяти голів свійської птиці, кролів, нутрій на день».

Чинне законодавство забороняє такий продаж з 1 січня 2025 року і дозволяє продаж м»яса на агропромисловому ринку в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, де він здійснений.

Водночас у висновку науково-експертного управління йдеться про те, скорочення встановлених у цій статті строків, протягом яких м’ясо та інші продукти забою, отримані не на бійні, що має експлуатаційний дозвіл, а також території, на яких ці продукти можуть продаватися кінцевому споживачеві, може негативно позначитися як на особах, які тримають відповідних тварин, так і на споживачах відповідної продукції.

Якщо запропонований законопроект буде прийнятий, то вже за два роки українці, які вирощують худобу та домашніх тварин не зможуть реалізувати свою продукцію, якщо забій буде проведений в домашніх умовах.

За матеріалами 1news.com.ua

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!