Йдеться про запровадження на виробництві системи НАССР для продукції аквакультури.
За даними Мінагрополітики, виробники продукції аквакультури мають запровадити систему НАССР на підприємствах до 20 вересня 2018 року. Мова про ті підприємства, які працюють з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), наприклад, виробники сирої риби.
Натомість всі малі підприємства незалежно від продукції, яку вони виробляють мають запровадити стандарт безпеки НАССР за рік – до 20 вересня 2019 року.
За ухиляння від закону порушників-юридичних осіб штрафуватимуть від 96 до 240 тисяч гривень, для фізичних осіб-підприємців – від 9,6 тисяч до 48 тисяч гривень. Також можуть зупинити роботу виробництва.
Також з 4 квітня цього року набирає сили новий закон «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин». Цей закон дозволяє перевіряти впровадження НАССР на підприємствах.
Довідково: НАССР – це система контролю рівня безпечності продукції в процесі її виробництва. Система дозволяє виділити всі потенційно небезпечні чинники та запобігти їх виникненню. HACCP була схвалена Європейським Союзом та Комісією харчового кодексу.
minagro.gov.ua