EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Вирощування 1 га ріпаку обходиться українським аграріям в 25 тис. грн

9 июля 2017 - Администратор

За результатами експертних розрахунків із вирощування ріпаку озимого в Україні за інтенсивною технологією загальні витрати на 1 га становлять 25 тис. грн. Таким чином, за середньої урожайності 35 ц/га собівартість 1 т продукції дорівнюватиме 7,1 тис. грн.

При ціні реалізації ріпаку 12 тис. грн/т прибуток з 1 га становитиме майже 17 тис. грн, що забезпечить рентабельність на рівні 68%.

Водночас при застосуванні заощадливої технології загальні господарські витрати на 1 га досягнуть 19 тис. грн. За врожайності 25 ц/га собівартість 1 т продукції становитиме майже 7,6 тис. грн. При ціні реалізації ріпаку 12 тис. грн/т прибуток з 1 га становитиме майже 11 тис. грн, що забезпечить рентабельність на рівні 58%. За розрахунками аналітиків, такий рівень рентабельності дає змогу повернути витрачені на вирощування ріпаку кошти та додатково отримати 0,68 грн на кожну 1 гривню, вкладену у виробництво за інтенсивної технології та 0,58 грн — заощадливої. Тож ріпак озимий належить до економічно привабливих культур з високим рівнем рентабельності.

При цьому істотне збільшення врожаю ріпаку позитивно впливатиме на обсяги внутрішньої переробки та експорту насіння і ріпакової олії. Попит на ріпак всередині країни й надалі продовжить зростати через нарощування потужностей із внутрішньої переробки цього олійного насіння та активізацію діяльності зернотрейдерів.

Очікується також, що у новому сезоні обсяги світового виробництва насіння ріпаку збільшаться та досягнуть рекордного рівня. За прогнозами USDA, у 2017–2018 МР виробництво ріпаку становитиме 72,8 млн т, що майже на 6% перевищить поточний сезон. Прогнозується збільшення обсягів виробництва цього насіння у країнах ЄС на 4,4%, Канаді — 13,5%, Індії — 3,6%. При цьому у Китаї виробництво ріпаку зменшиться на 3%, або 0,4 млн т.

"Агробізнес Сьогодні".

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!