EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Вирощування гарбуза стало прибутковим бізнесом

31 октября 2016 - Администратор

В Україні вирощування гарбуза стало прибутковим бізнесом через високу вартість його насіння: воно затребуване як в Україні, так і за кордоном, повідомляє Вakertilly.
Середня закупівельна ціна гарбузового насіння на внутрішньому рику дорівнює €1 тис./т. Вміст насіння в плоді може становити 1-2% у залежності від сорту, а з 1 га у середньому можна отримати 1-2 т сухого продукту.

Олія з насіння гарбуза є однією з найдорожчих. Вона дуже популярна в Австрії та інших країнах Європи, де використовується в харчових, фармацевтичних і косметологічних цілях. У неврожайні роки ціна насіння на експорт може досягати €4/кг.
У невеликих фермерських господарствах гарбуз можна збирати вручну, а для відділення насіння від м'якоті існує недороге стаціонарне обладнання. Загальні витрати, від підготовки грунту до сушіння насіння, в середньому становлять €233 на 1 га. Але якщо займатися вирощуванням гарбуза в серйозних масштабах, необхідно вкластися в оренду або купівлю комбайна для відділення насіння від м'якоті і в сушарку. Для збирання гарбузів комбайн подрібнює гарбуз, розкидаючи м'якоть прямо на полі, що підвищує родючість грунту.
Ближче до кордону з ЄС люди підприємливі: в с Хворостів на Волині — традиційно картопляному краї, вирощуванням гарбуза для продажу насіння зайняті практично всі його жителі.
Є ще один перспективний напрям, який поки не сприймається всерйоз — експорт гарбуза в США. І хоча між Україною і США не існує режиму вільної торгівлі, український бізнес може експортувати свої товари без сплати митних зборів. Це можливо в рамках Генеральної системи преференцій, яка в Україні буде діяти до 31 грудня 2017 р. Проте, за результатами 2015 р., український експорт в США склав $481,8 млн, що майже на 18% менше, ніж було в 2014 р. В середньому по системі преференцій в США ввозиться тільки 3% українського експорту. Причина — мало хто з виробників знає про цю можливість.

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!