EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Врожаї цибулі цьогоріч порадують аграріїв

3 августа 2017 - Администратор

В Україні у більшості виробників цибулі навіть середньопізні і пізні сорти вже набрали велику цибулину і ще мають 65-80 см зеленого пера.

Незважаючи на несприятливі погодні умови, загальний стан цибульних полів в Україні цілком задовільний, каже Вадим Дудка, директор компанії ТОВ «АгроАналіз». За словами експерта, особливих проблем з поширенням захворювань або шкідників в професійних господарствах не спостерігається. На думку Дудки, це, перш за все, доводить, що українські фермери змогли зробити висновки з отриманого в попередні сезони негативного досвіду і змінити підхід до вирощування цибулі.

«Такої проблеми, як бувало в особливо несприятливі роки, сьогодні немає. Всихання пера через хвороби (стемфіліум, алтернарія, гельмінтоспоріум) і також внаслідок пошкодження трипсами у професійних виробників поки досить невелике. Причому профі зробили найголовніший висновок з торішніх проблем - про важливість ранніх строків посіву цибулі, - говорить експерт, - Ми часто говоримо слова «інтегрована система захисту» і не так часто застосовуємо її на практиці. А ранній посів - це як раз агротехнічний прийом мінімізації пошкодження цибулі сезонними хворобами. І дуже багато цей прийом в поточному році використовували».

Таким чином у більшості професіоналів на сьогодні навіть середньопізні і пізні сорти вже набрали велику цибулину і ще мають 65-80 см зеленого пера, що дозволить успішно пройти відтоку і накопичити високий відсоток сухих речовин. Важливо, що в цьому році майже не було масового поширення хвороб цибулі, що знижують його лежкість - фузаріозу і сірої гнилі.

«Звичайно, об'їжджаючи області можна знайти поля де цибуля «вмирає стоячи», але це зазвичай невеликі поля новачків, а новачків в цибульному бізнесі в цьому році мало: після року низьких цін як завжди відбувся відтік з галузі випадкових людей. Саме це, я сподіваюся, може бути дозволить в цьому році заробити тим, для кого вирощування цибулі - системний бізнес, а не гонитва за разовим прибутком», - констатує Вадим Дудка.

За матеріалами AgroSmart

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!