EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

З України за рік виведуть дивіденди на $8 мільярдів, – НБУ

9 декабря 2021 - Администратор

Національний банк України (НБУ) прогнозує, що у 2022 році бізнес виведе за кордон дивіденди на загальну суму $8 млрд.

Про це на брифінгу повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, передають Українські новини.
"Ми бачимо, що підприємства з іноземним капіталом з одного боку суттєво збільшують свої виплати за дивідендами. Так загалом за перші 11 місяців цього року репатріація дивідендів склала $7,5 млрд. Загалом за підсумками року ми очікуємо, що ця сума перевищила $8 млрд", – сказав Ніколайчук.
Водночас заступник голови НБУ додав, що підприємства з іноземним капіталом значну частину своїх доходів реінвестують у свою діяльність в Україні. Так, за підсумками 2021 року приплив прямих іноземних інвестицій складе $6,5 млрд.
"Більшість цієї суми – результат того, що підприємства з іноземним капіталом більшу частину своїх доходів реінвестують у свою діяльність", – цитує Ніколайчука Інтерфакс-Україна.
Він додав, що за оцінками НБУ наступного року розмір реінвестування буде нижчим, проте в Україну надходитимуть нові кошти з-за кордону від материнських компаній і відкриватимуться нові проекти.
За його словами, за результатами 2022 року, Нацбанкн очікує, що прямі іноземні інвестиції зростуть на $5,5 млрд, що становитиме приблизно 3% ВВП.
Зазначимо, що формальними власниками переважної більшості українських великих підприємств є компанії, зареєстровані в іноземних юрисдикціях.
Як повідомлялося, у 2020 році бізнес вивів за кордон дивіденди на загальну суму $3,7 млрд, що на 19,4% більше, ніж на роком раніше. Тоді Нацбанк прогнозував, що репатріація дивідендів у 2021 році складе близько $3,3 млрд, що відповідає середньому значенню виведених дивідендів у попередні роки.
Національний банк України оцінював обсяг репатрійованих у 2019 році дивідендів на рівні $3-3,5 млрд, тоді як у 2018 році він становив $3,3 млрд, у 2017 році – $1,8 млрд.
Нагадаємо, у липні 2019 року Нацбанк скасував усі обмеження на репатріацію дивідендів.
biz.censor.net

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!