У січні-березні 2017 року експорт української агропродовольчої продукції склав $4,6 млрд, що на $1,3 млрд, а це майже на 40%, перевищило відповідний показник I кварталу 2016 року.
Як зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, основними ринками збуту залишаються три регіони – країни Азії, Африки та ЄС. Загалом на них припадає близько 90% вартості українського експорту сільгосппродукції.
Лідерами серед основних імпортерів вітчизняної агропродукції залишаються азійські країни, які за січень-березень 2017 року закупили українського продовольства на $2,0 млрд, зазначив експерт. Частка Азії за цей період склала 43,5% від загального експорту аграрної продукції.
Понад чверть вітчизняного експорту сільгосппродукції – 28,3% – припадає на країни Європейського Союзу. За січень-березень 2017 року вони закупили українського продовольства на $1,3 млрд.
Обсяги експорту до країн Африки склали $0,8 млрд – 17,4% від загального експорту аграрної продукції.
За словами Пугачова, особливістю I кварталу 2017 року стало збільшення обсягів поставок української агропродовольчої продукції до всіх основних регіонів.
Також він прогнозує пожвавлення експорту вітчизняної сільгосппродукції до країн СНД, у торгівлі з якими в останні роки спостерігалося стабільне падіння. Країни цього регіону за січень-березень 2017 року імпортували українського продовольства на $0,3 млрд, що склало 6,5% від загального експорту аграрної продукції.
За результатами І кварталу 2017 року рейтинг країн – імпортерів вітчизняної агропродукції очолила Індія, яка закупила українського продовольства на $683 млн. На другому місці – Єгипет, який імпортував з України сільгосппродукції на $455 млн.
Найбільше імпортери купують українські зернові культури (кукурудза і пшениця), насіння олійних (в першу чергу, соя), олію (в основному, соняшникову) та продукцію харчової промисловості. Їх спільна частка перевищує 90% в аграрному експорті.
agro-business.com.
Також майже вдвічі у порівнянні з минулим роком виросла вартість експорту м’яса українського виробництва.