EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Житомирські фермери експортують равликів у європейські ресторани

11 сентября 2016 - Администратор

Розведення равликів в промислових масштабах стає все популярнішим. Так в Житомирській області вже почали будувати равликові ферми.

Розведення равликів в промислових масштабах стає все популярнішим. Так в Житомирській області вже почали будувати равликові ферми.

На цьому тижні, переможцем житомирського конкурсу «Кращий підприємець року», в номінації «За інновації в малому і середньому бізнесі», стала компанія «Ауліка» (директор Тимощук Наталія Миколаївна). Ця компанія вже майже два роки займається незвичайним для економіки Коростеня видом діяльності, а саме — вирощуванням, збиранням і обробкою равликів. Процес обробки і зберігання такого «сировини» досить делікатний. Равлики з Коростеня експортуються в Литву і далі в кращі ресторани Європи.

Ще один фермер з розведення «равликів» зізнався, що первинні інвестиції в нетрадиційну справу були просто смішними: покупка бензину для автомобіля — щоб поїздити по околицях і назбирати першу партію равликів, будівництво загородки і закупівля кормів — висівок.

Розведення равликів в штучних, «тепличних» умовах є також гарантією того, що м'ясо, яке продається, буде вільним від різних забруднень - важких металів, пестицидів та іншого. Розмножуються равлики добре. Тільки їм потрібен простір. Нормальні умови для їх життя створені тоді, коли 40-50 равликів (тобто близько кілограма) живуть на 1 квадратному метрі.

У равликів потомство приносить кожна особина. Раз на рік, навесні, вони відкладають по 40-60 яєць. Потомство зростає досить швидко і в штучних умовах набирає товарну вагу приблизно за півтора року (в циклі «весна-осінь-весна»). «Товарним» вважається вага в 20-25 грамів і розмір близько 5 см. Навіть якщо частина нового покоління не виживе, все одно кожен равлик приносить в означений період до 1 кг приплоду. А витрачається на 1 кг делікатесу 2 кг корму. Таким чином, з 100 кг равликів можна отримати кілька тонн приплоду.

У Житомирській області та й по всій середній Україні поширений виноградний равлик. Зазвичай він живе до семи років, але в умовах нашого клімату стає статевозрілої і товарний тільки на третій рік. Тобто досягає тих розмірів, які дозволяють її використовувати як харчовий продукт. Так що в умовах відкритого паркового змісту треба розраховувати, що віддача буде не раніше, ніж через 2,5, а то і через три роки. 

 

За матер. zhzh.info.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!