EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Актуально

Врожайність озимої пшениці цього року склала 4-5 т/га. Відповідно собівартість вирощування зерна вийшла в районі 16 тис. грн/га. Про це розповів голова фермерського господарства Вадим Савинський на Полтавщині. Про це повідомляє Суспільне, agronews.ua.

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулася до Мінагрополітики з проханням пришвидшити призначення органів затвердження типу, які уповноважені документально засвідчувати те, що сільськогосподарські трактори та інші машини відповідають вимогам технічних регламентів.

7 провідних аграрних асоціацій звернулися з відкритим листом до президента України – просять удосконалити та встановити чіткі умови для бронювання спеціалістів аграрного сектору.
Наразі тривають жнива й почалася осіння посівна кампанія, а на деяких підприємствах немає трактористів, комбайнерів чи технологів. Відтак, у деяких господарствах не вдається зібрати навіть той врожай, що вродив. У деяких підприємствах узагалі відсутні керівники й ніхто не може прийняти рішення, яку культуру висівати чи як рухатися далі. Менеджмент компаній-учасників асоціацій, які є важливими гравцями на агроринку України, також перебуває в підвішеному стані, не розуміючи чи їх мобілізують, чи можна отримати відтермінування. Усе це додає дисбалансу й ускладнює і так важкі процеси на аграрному ринку.

Кабінет Міністрів підтримав законопроект щодо змін до Податкового кодексу України, яким передбачається часткове повернення ставок акцизу на пальне, які діяли до повномасштабного вторгнення.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Урядовий портал.

Раймунд Йеле, керівник регіональних програм ФАО у Європі та Центральній Азії, здійснив свій перший візит до України з початку ескалації війни, щоб висловити готовність ФАО продовжувати надавати екстрену сільськогосподарську підтримку найбільш вразливим верствам населення та забезпечувати стійкість місцевого та світового постачання сільськогосподарської продукції.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Мінагрополітики.

Інтегральний показник Індексу інвестиційної привабливості України у першій половині 2022 року через повномасштабну війну впав на пів пункта і становив 2,17 балів з 5-ти можливих. Це значення – найнижче з 2013 року.

Вчора ВРУ ухвалила законопроєкт №4558 , який унормовує використання в Україні пестицидів та агрохімікатів. Повідомляє пресслужба ВРУ.

Кабінет міністрів виділив Міністерству економіки 103,35 млн грн із резервного фонду держбюджету на нову бюджетну програму "Надання грантів для створення або розвитку бізнесу".

За два тижні лютого закрилося більше ніж 36 000 ФОПів, відкрилося – 25 700. Вперше з січня 2017 року, коли почалася хвиля ліквідації "сплячих ФОПів", кількість фізосіб-підприємців, що припинили діяльність, перевищила кількість нових зареєстрованих ФОПів, свідчать дані Opendatabot.

Середня ціна гектара землі сільськогосподарського призначення в Україні, розрахована за період від скасування мораторію на її продаж у липні 2021 року та до 1 лютого 2022 року, склала 38,69 тис. грн/га, тоді як у липні-грудні 2021 року цей показник був нижчим на 0,3% – 38,55 тис. грн/га. Про це повідомляє interfax.com.ua, пише agronews.ua.

Рада підтримала в цілому законопроекти № 5499 та 5498, які спрямовані на створення умов для розвитку наукової та науково-технічної діяльності.

Під тиском інформаційних загроз інвестори намагаються вивести свій капітал з України і це, зі свого боку, призводить до тиску на курс долара, а також на значні витрати Національного банку на підтримку стабільності. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час Марафону єднання UАразом.

Прийнято Закон "Про внесення зміни до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо спрощення розміщення технічних засобів електронних комунікацій" (проект № 5811).

Кабінет міністрів схвалив створення ТОВ “Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві” (ФЛДКСГ, Limited Liability Company “Partial Credit Guarantee Fund in Agriculture”, Київ) зі статутним капіталом 200 млн грн, який надаватиме часткові гарантії частина (до 50%) кредитних зобов’язань с/г виробників із земельним банком до 500 га. Про це повідомляє interfax.com, пише agronews.ua.

За 2021 рік в Україні скоротилося виробництво продукції тваринництва за всіма видами, у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. Про це свідчать дані Державної служби статистики. Про це повідомляє unian.ua, пише agronews.ua.