EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Актуально

На користь перспективного майбутнього ринку аґрусу говорить зростання цін на ягоду."Колючі гроші": садівники усвідомлюють, що аґрус - вигідна ягода

Експорт соняшникової олії до країн ЄС у І кварталі 2017 року виріс на 32% і склав 10,5 млн євро. При цьому прибутковість експорту може вирости до 20% в разі активізації поставок фасованого продукту в Європу.

При Мінагрополітики приступила до виконання своїх обов'язків новостворена міжвідомча робоча група, яка буде займатись питаннями державної системи захисту об’єктів та сфер критичної інфраструктури у аграрному секторі.

Станом на 14 липня 2017 року середня ціна на ріпчасту цибулю на найбільших гуртових ринках України становила 9-15 грн/кг (0,3-0,51 євро/кг).

Про це свідчать дані моніторингу «Інфо-Шувар».

Мінагрополітики та ФАО працюють над запровадженням в Україні ефективної моделі шкільного харчування.

Згідно даних липневого прогнозу Департаменту сільського господарства США (USDA) глобальне виробництво пшениці в 2017/18 МР становитиме 737,8 млн тонн – на 1,7 млн тонн менше, ніж згідно попереднього прогнозу. Про це повідомляє Українська аграрна конфедерація.

Сочевиця, як і інші бобові, створює своє власне азотне добриво за рахунок здатності утримувати азот в грунті. Це дає можливість аграріям заощадити на азотних добривах у наступний рік, коли поле буде засіяно іншою культурою, такою як пшениця або канола. Земля все ще буде багата азотом, якого буде достатньо для принаймні початкового старту рослин.

На початку липня Україна почала імпортувати моркву з ЄС, що може бути пов’язано із гострим браком пропозиції власної ранньої моркви, адже виробники скоротили площі під морквою через незадовільні фінансові результати попереднього сезону, а дощова погода перешкоджає збиранню цьогорічного урожаю.

З 1 липня 2017 року численна кількість господарств постраждала від зупинення реєстрації податкових накладних, власних або постачальників, повідомили у прес-службі Всеукраїнської Аграрної Ради.

За даними Державної фіскальної служби, сальдо зовнішньої торгівлі України аграрною продукцією за перше півріччя 2017 року, порівняно з аналогічним періодом 2016 року, зросло на 28% і у 2017 році. Аграрної продукції за першу половину 2017 було експортовано 8,7 млрд дол. США (+28,1% до минулорічних показників), а імпорт склав 2 млрд дол. США (+1,2% до минулорічних). При цьому частка експорту аграрної продукції у загальній структурі експорту з України зросла з 40,8% у першому півріччі 2016 до 42% у 2017, повідомили в прес-службі Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

12 липня на засіданні Уряду було прийнято постанову, якою внесено зміни у Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів, повідомили в прес-службі МінАПП.

Українським овочівникам, які втомилися від постійних криз і перевиробництва основних овочевих культур, є сенс звернути увагу на арахіс — дуже перспективну культуру. Українські кондитерські фабрики, які споживають понад тисячу тонн арахісу щомісяця, а виробники снеків — і того більше, змушені купувати його за кордоном. Про це написав у своєму блозі на livejournal.com засновник компанії «Агро Аналіз» Вадим Дудка, повідомляєpropozitsiya.com.
За його інформацією, зовсім недавно арахіс почали вирощувати на українських полях, починаючи від Херсона до Києва. «Питань із вирощуванням арахісу поки більше, ніж відповідей, але перші результати дуже обнадійливі — на зрошенні на півдні врожайність досягає 3 т/га, що при ціні реалізації 800-1000 $/т робить цю культуру економічно набагато більш привабливою, ніж її "рідна сестра"— соя», — пише В.Дудка.

Міністерство сільського господарства Польщі посилює правила біологічного захисту в зв'язку з новим посиленням африканської чуми свиней. Зокрема, заплановано будівництво уздовж кордону Польщі з Україною і Білорусією захисних пристроїв довжиною 729 км. Вони повинні перешкоджати проходженню кабанів, заражених вірусом АЧС, з цих країн. Про це повідомила заступник міністра сільського господарства Ева Лех, пише propozitsiya.com з посиланням на agroxxi.ru.

Експерти ягідного ринку розповіли про ціни на ягоди. Вишня подорожчала за перший тиждень липня на 20%. На ринках її продають за 28-35 грн/кг. Подешевшали - малина, смородина, чорниця та суниця, пише propozitsiya.com з посиланням на info.shuvar.com.

В Україні спостерігається певна закономірність неврожайності та повної втрати врожаю, а саме – циклічна неврожайність зернових відбувається раз на 4-5 років, а катастрофічні втрати, які здатні призвести до повної втрати врожаю, – раз на 20–30 років. Однак, жодні спостереження й дослідження не дають точної відповіді, коли саме настане та сама ризикова подія.