EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Актуально

Міністерство аграрної політики і продовольства України передбачив на 2017 рік витрати в обсязі 550 млн грн за бюджетною програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки і обладнання вітчизняного виробництва».

Господар заклав перший на Волині сад, у якому вирощує яблука на шпалерах. Так плоди отримують більше світла і тепла, ніж при вирощування звичним способом.

П'ятдесят дрібних фермерських господарств, розташованих уздовж буферної зони Донецької та Луганської областей України, отримують системи крапельного зрошення від Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО). Цей пілотний проект проводиться в рамках програми ФАО з реагування у надзвичайних ситуаціях, загальний бюджет якої становить $2,3 млн, ідеться в прес-релізі організації.

Віднедавна до кола донорських інституцій, які допомагають українським фермерам та всіляко сприяють розвитку сільських територій, долучився Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка аграрного і сільського розвитку».

Станом на 30 червня 2017 р. посіви соняшника заселяє та пошкоджує геліхризова попелиця. Фітофагом заселено 3-18%, в крайових смугах полів до 38% рослин (Харківська область) за чисельності 9-30 екз. на кожну.

В южных, восточных и центральных областях Степи Украины в посевах озимых и яровых зерновых колосовых культур по состоянию на 30 июня клоп вредная черепашка на необработанных участках повредил в среднем до 10% растений. Об этом сообщила пресс-служба Государственной службы Украины по вопросам безопасности пищевых продуктов и защиты потребителей.

Агросектор по состоянию на 1 июня 2017 г. заплатил в сводный бюджет Украины 13,17 млрд грн налогов. Об этом сообщает Latifundist, ссылаясь на данные Государственной фискальной службы Украины (ГФСУ).

Уряд скасував державне цінове регулювання на ряд товарів і послуг. Зокрема, визнано такими, що втратили чинність відповідні акти Кабміну, та внесено зміни до ряду постанов.

Міжнародна Рада по Зерну (IGC) у червні знизила прогноз світового виробництва зерна в 2017/2018 МР на 4 млн т в порівнянні з прогнозом в травні. Про це повідомляє agroportal.ua.

В травні 2017 року Україна експортувала найнижчий за останні 10 років обсяг тепличних овочів - близько 1000 тон томатів, та лише 290 тон огірків.

Всього з початку 2016/17 маркетингового року Україна експортувала 442,3 тис. тонн гороху, що на 82% перевищує експорт за весь минулий сезон (242,5 тис. тонн в 2015/16 МР).

Всього з початку 2016/17 маркетингового року Україна експортувала 442,3 тис. тонн гороху, що на 82% перевищує експорт за весь минулий сезон (242,5 тис. тонн в 2015/16 МР).

Уже 1,5 року галузь рослинництва знову отримує відшкодування експортного ПДВ. Така практика існувала з моменту отримання Україною незалежності й аж до 2015 року. Однак через позицію зовнішніх кредиторів уряд скасував повернення експортного ПДВ, щоби зменшити бюджетні витрати. Після повної відміни спецрежиму для АПК і заміну його бюджетною дотацією, агробізнес поступово таки відвоював практику відшкодування експортного ПДВ рослинникам. Що це дало агросектору та загалом економіці України? У спеціальному дослідженні з’ясував AgroPolit.com.

На поточному тижні ціна на молоко екстраґатунку коливалася в межах 7,30-8,02 грн/кг (з ПДВ). Середня ціна по Україні цього тижня не змінилася - 7,77 грн, що відповідає показникам минулого тижня.

За ініціативою Мінагрополітики відбувся семінар «Створення агрорекреаційних кластерів як механізму сталого розвитку сільських територій» у с. Коблево (Миколаївська обл.) на прикладі Коблівської об’єднаної територіальної громади.