EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Актуально

Держпродспоживслужба веде переговори про експорт кукурудзи до Куби та поставки соняшникового шроту в Китай. Про це повідомив заступник директора департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва ― начальник управління карантину рослин Держпродспоживслужби Андрій Челомбітко, передає прес-служба відомства.

«На сьогодні ведуться роботи з підписання договору з Кубою щодо експорту кукурудзи», ― зазначив Челобітко. Також, за його словами, до Держпродспоживслужби через посольство України в КНР надійшов проект протоколу з експорту українського шроту соняшникового, з яким робота продовжується вже другий рік.

Укрзалізниця для реалізації плану по капвкладеннях необхідно підвищити тарифи на пасажирські та вантажні перевезення.

Про це під час телефонної конференції з інвесторами 22 листопада заявив член правління Укрзалізниці Ремігіуш Пашкевич, передає Інтерфакс-Україна.

Підприємство, зокрема заклало у плані з капінвестицій підвищення в 2017 році тарифів на вантажоперевезення на 25%, на пасажирські перевезення – на 35%, що, як пояснив Пашкевич, враховує не лише зростання витрат внаслідок ослаблення курсу гривні, інфляції, але і зростаючий попит на залізничні перевезення.

Цьогоріч для фінансової підтримки сільгосппідприємств Чернігівщини з державного бюджету виділено більше 13 млн грн, пише прес-служба Чернігівської ОДА.

Кошти повністю розподілені спеціальною комісією.

«Загалом право на державну підтримку за 53 кредитними угодами одержали 36 підприємств агропромислового комплексу Чернігівщини», — йдеться у повідомленні.

Також додається, що на сьогодні додаткова потреба в коштах становить 400 тис. грн.

Кабінет міністрів України підтримав Закон «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», винесений на його розгляд Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«Ми зробили наступний крок в рамках реалізації стратегії Мінагрополітики "3+5" та плану дій Уряду, після підтримки закону про демонополізацію спиртової галузі», — зазначив з цього приводу очільник міністерства Тарас Кутовий.

В Україні відсутня база для сертифікації насіння за вимогами ІСТА та ОЕСР, через відсутність спеціальних лабораторій, що практично не дозволяє вийти з нашими гібридами на зарубіжні ринки.

Про це повідомив завідувач відділу селекції і на­сінництва зернових культур Інституту сільського господарства степо­вої зони НААН Борис Дзюбецький.

За словами академіка, український ринок насіння є одним із найбільших в Європі і споживає біля 110-140 тис т насіння гібридів першого покоління та надзвичайно економічно привабливий. Ціна необхідного насіння при площі посіву 4,5 млн га складає біля 3 млрд грн. за вітчизняними цінами (при середній ціні 700 грн за посівну одиницю), а за цінами провідних зарубіжних компаній біля 20 млрд грн.

Неналежне виконання обов'язків «Укрзалізницею» призвело до зупинки збирання врожаю в двох областях, і відвантаження зерна на експорт.

Про це йдеться в листі-зверненні генерального директора ТОВ «СП «НІБУЛОН»Олексія Вадатурського до голови Кабінету міністрів України Володимира Гройсмана, міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, міністра аграрної політики і продовольства України Тараса Кутового, голови Луганської обласної державної адміністрації - керівника обласної Військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза, голови правління ВАТ «Українська залізниця» Войцеха Балчуна.

У Херсонській області за допомогою дамби додатково розширять зрошувальні землі на 7 тис. га.

Про це повідомив голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв, пише прес-служба ОДА.

До цьогорічного переліку професій загальнодержавного значення увійшли професії бджоляра та виноградаря, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

У перелік потрапили також гостродефіцитні професії, за якими не лише обмежена кількість закладів проводить підготовку, а й вже зараз є гостра потреба на ринку праці.

За словами заступника міністра освіти і науки України Павла Хобзея, бджільництво – потужна галузь сільського господарства в нашій країні. За підсумками 2015 р. Україна посіла перше місце у Європі та третє місце у світі за обсягом виробництва цього продукту. Мед виробляють по всій Україні, але проводить підготовку фахівців за цією спеціальністю обмежена кількістю навчальних закладів.

Відтепер оператор комбайна може легко запобігти втратам зерна та іншим проблемам, які часто пов'язані з некоректною експлуатацією комбайна, змінивши налаштування машини за допомогою нової програми CEMOS Advisor від CLAAS, пише Тraktorist.ua.

Додаток розроблений для смартфонів і використовується для управління комбайнами серії LEXION, TUCANO та AVERO.

Робота програми CEMOS Advisor полягає у наданні рекомендацій та покрокових інструкцій для оператора щодо зміни налаштувань машини.

Як відомо, 22 вересня поточного року постановою №656 Кабінету Міністрів України було прийнято рішення про введення в дію пілотного проекту, який передбачає скасування цінового регулювання на продовольчі товари на три місяці починаючи з 1 жовтня. Як же змінилися ціни, які залишились без контролю, за половину тривалості проекту?

Нагадаємо, причиною, яка побудила Кабмін до запуску даного проекту, стали не однократні заяви представників бізнесу про недієвість механізму регулювання мінімальних цін та невідповідність його умовам ринкової економіки. Натомість, дана система лише провокувала до недобросовісної конкуренції деяких виробників, які обходили законодавчий контроль, в тому числі, просто зменшуючи об’єм одиниці своєї продукції, і, тим самим, обманюючи споживача.

За перші вісім місяців 2016 року виробництво м'яса птиці в Польщі зросло до 1,6 млн тонн, або на 17% щодо показника за аналогічний період 2015 року.

Це зростання супроводжувалося збільшенням польського експорту м'яса птиці на 15,7% із січня по липень 2016 року. Такі показники зростання виробництва й експорту дозволяють припустити, що Польща до кінця цього року може показати суттєві темпи приросту в птахівничому секторі вже п'ятий рік поспіль. В період з 2012-го по 2015 рік польські птахівники розширили виробництво з 1,627 млн до 2,124 млн тонн, або на 30,5%.

Представників українських аграрних компаній запрошують активно приєднуватися до офіційних торговий місій України. Про це йшлося на нараді у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі вчора, 17 листопада.

Таким чином аграрії можуть налагоджувати бізнес-зв'язки та просувати свою продукцію на зарубіжних ринках, наголошують у Мінекономрозвитку.

За даними УЗ, станом на 16 листопада 2016 року пропозиція вільного рухомого складу для перевезень зернових ж.-д. транспортом в Україні знизилося до 2,231 тис. вагонів проти 2,582 тис. вагонів на 15 листопада. Зазначається зростання вільних вагонів тільки на Південній та Донецької ж.-д., повідомляє «УкрАгроКонсалт».

За дорученням міністра інфраструктури України Володимира Омеляна відбулася міжвідомча нарада щодо врегулювання проблемних питань здійснення габаритно-вагового контролю в зимовий період, — повідомляється на сайті АМПУ.

В Україні завершується сезон збирання цукрових буряків та виробництва цукру.

Прот це повідомляє прес-служба Економічного дискусійного клубу.

Станом на 1 листопада ц. р. цукрові буряки викопано на 67% площ, зібрано 9 млн тонн буряків при середній урожайності 459 ц/га, що на 12,5% вище минулорічного показника.